Hobbyboden's Inspirationsside
 
 
Hjem > HĂĄndlavet papir > Teknik

Teknik

SĂĄdan fremstiller du flydende fibre!
Planter indeholder cellulose. Cellulose er det kulhydrat, som planters cellevægge består af, og det råmateriale, man fremstiller papir af. Det materiale, de fleste anvender i dag, er såkaldt half-stuff, som er cellulose i karton, produceret af industrien til papirfremstilling. I Know How Products sæt bruges også half-stuff cellulose.
Når du skal bruge disse half-stuff-kartoner til papirfremstilling, lægges en karton i blød i vand.
Derefter findeler man fibrene. Man river karton-cellulosen i stykker, og en blender anvendes eventuelt til findeling. Blenderen fyldes op med ¾ l. vand, og en håndfuld half-stuff cellulose-fibre tilsættes. Man blender fibren i små korte stød, til den er som en fin vælling. Dette gentages, til man har et kar, kaldet støbekarret, fyldt med udpisket papirmasse, som kaldes pulp. Jo mere pulp man hælder i karret, jo tykkere bliver ens ark. Jo mindre pulp – jo tyndere ark. Her må man prøve sig frem for at få den tykkelse ark, man ønsker. Ca. 5 % pulp og 95 % vand.
 
Støbeform – Ramme-sæt
Støbeformen består af en form (rammen med net) og et dækkel (rammen uden net). Dækkelet lægges oven på nettet, der skal vende opad. Jo mindre støbeform, jo nemmere er det at lave papir.
                             
Støbning
Rør rundt i karret med flydende fibre, inden du starter støbningen, da pulpen let synker til bunds.
- Hold form og dækkel lodret over støbekarret.
- Dyp formen lige ned i karret længst væk fra dig. Vend formen til vandret, og før den hen mod dig.
- Løft formen op over vandoverfladen i en glidende sammenhængende bevægelse, og ryst formen let. Lad vandet dræne helt fra formen.
- Løft dækkelet forsigtigt fra formen.
 
Guskning.
Overførelse af det nystøbte ark til filt.
Man skal guske sit ark på en fast overflade. Filten skal fugtes let inden brug. Man kan med fordel lægge nogle tynde stykker klæde under sin filt til den første guskning for at få en bedre modtagelig flade at guske på. Sørg for, at filten ligger helt glat.           
- Tag formen med papir.
- Hold formen lodret støttet til filten.
- Tip formen over i en let rullende, glidende bevægelse ned til filten.
 - Løft formen fra papiret, og lad papiret tørre på filten.
- Hvis man ønsker et mere plant papir kan man med fordel lægge et stykke filt oven på papirer og med en kagerulle køre forsigtigt hen over den tørre filt for på den måde at fjerne det overskydende vand, fremskynde tørringen og glatte papiret.

Rigtig god fornøjelse.

OvenstĂĄende tekst er venligst ulĂĄnt af Know How Products Aps.